Legea armelor trebuie să-ți fie foarte familiară, indiferent că vrei să deții arme de autoapărare, îți place să mergi la vânătoare, ești antrenor de tir sportiv sau pur și simplu îți place să colecționezi arme. Poate că nu ești împătimitul armelor de foc, însă porți cu tine un cuțit atunci când mergi la munte, cu cortul sau chiar în mașină, pentru situațiile în care viața ți-ar putea fi pusă în pericol. Trebuie să știi că poți folosi armele şi muniţiile deținute doar în scopul pentru care ai primit autorizarea. De asemenea, în vreme ce permisul de port armă îți conferă dreptul de a deține și, după caz, de a purta și folosi arma letală supusă autorizării, permisul nu îți oferă și posibilitatea de a-ți procura o armă letală. Indiferent de categoria armelor pe care le deții sau vrei să le deții – arme albe, arme de autoapărare, arme airsoft, arme de foc, trebuie să te asiguri că știi foarte bine legislația și că ești la curent cu ultimele modificări.
Legea armelor și munițiilor
O persoană poate deține, purta și folosi arme numai cu autorizația organelor competente ale Ministerului de Interne în a căror rază teritorială îşi are domiciliul cel în cauză. Cetăţenii români pot fi autorizaţi să deţină şi, după caz, să poarte şi să folosească arme de tir, arme de vânătoare, arme de împrăştiere a gazelor nocive, iritante sau de neutralizare şi arme de panoplie, iar dintre armele militare, numai pistol sau revolver. Cu excepția celor din urmă, pentru aceleași arme pot primi autorizație și străinii cu domiciliul sau cu reşedinţa în România. Cât despre cetățenii străini veniți în România pentru a participa la diverse activități legale ce implică trasul cu arma, aceștia pot deţine, purta şi folosi arme de tir sau arme de vânătoare, după caz, şi muniţia corespunzătoare, numai dacă acestea au fost înscrise de organele de control pentru trecerea frontierei de stat române în paşapoartele sau în actele valabile cu care au intrat în România. Chiar dacă legislația celorlalte categorii de arme decât cele de foc pare mai light, trebuie să cunoști în continuare următoarele lucruri:
Legislație arme airsoft – Chiar dacă armele airsoft se încadrează în categoria E și sunt confecționate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor, acestea trebuie să fie în continuare manipulate, transportate, utilizate în condițiile prevăzute de legea în vigoare.
Legislație arme autoapărare – Portul armelor neletale destinate pentru autoapărare este interzis în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, neînsoţite de documentul care atestă dreptul de port şi folosire.
Legislație arme albe – Categoria armelor albe poate include cuțite, baionete, săbii, florete, pumnale, arbalete, arcuri și portul lor, fără drept, în locurile publice se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoare de la 3 luni la un an.
Potrivit legii, singurele persoane neautorizate să dețină și folosească arme sunt minorii, bolnavii psihic, persoanele cu antecedente penale. Prin excludere, pare că orice persoană din afara acestor categorii poate deține și utiliza o armă. Totuși, adevărul este că nu toată lumea e făcută pentru acest lucru. Responsabilitatea, structura interioară sănătoasă, spiritul civic și controlul de sine sunt criteriile indispensabile unui deținător de arme. În susținerea acestul lucru vin examenele teoretice și practice, care nu sunt cele mai simple.
Ultimele prevederi privind regimul armelor și munițiilor
Proiectul de lege care a stabilit ultimele prevederi privind regimul armelor și munițiilor are legătură cu criteriile pentru acordarea autorizației de procurare a armelor letale. Camera Deputaților a modificat criteriile pentru cumpărarea de arme letale, eliminând prevederea potrivit căreia autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care „nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, ameninţare, şantaj, braconaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de legea privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor”.
Măsuri de siguranță pentru deținătorul de arme
Decizia de a achiziționa o armă implică, înainte de toate, o responsabilitate uriașă. Indiferent de motivul care stă la baza achiziționării – apărare, vânătoare, colecție – siguranța proprie și a celor din jur trebuie să fie o prioritate.
• Nu afișa arma în locuri publice. Poate crea panică, agitație și duce la situații neplăcute sau chiar tragice. Chiar dacă afișezi în public arme cu bile sau alte arme neletale cu gândirea că „nimic nu se poate întâmpla”, acestea pot fi confundate cu armele letale și vei suferi consecințele legale.
• Manipulează arma ca și cum ar fi încărcată.
• Încarcă arma doar atunci când intenționezi să tragi și n-o transporta niciodată încărcată.
• Înainte de a încărca arma, pune mereu siguranța.
• Nu îndrepta arma către animale sau persoane, nu trage spre apă sau suprafețe dure.
• Ține botul armei îndreptat într-o direcție sigură și asigură-te că ai control deplin asupra botului armei, chiar și dacă te împiedici sau o scapi. Toate aceste măsuri de prevenție te ajută să nu riști tragerea accidentală.
Deținerea unei arme de foc și posibilitatea de a trage cu o armă de foc în siguranță necesită nu numai familiarizarea cu sistemul de arme, ci și un nivel de competență. Pe lângă faptul că trebuie să cunoști îndeaproape legislația armelor și să fii la current cu noile modificări, trebuie să fii făcut pentru a deține o armă. De candidatura la a fi un deținător de armă îți vei da seama în urma examenelor teoretice și practice pe care le implică obținerea permisului de port armă. Însă cel mai important lucru de ținut minte în ceea ce privește folosirea armei într-o manieră sigură și corespunzătoare este următorul: atingerea unei arme este considerat același lucru cu folosirea ei.