Bine ai venit,
Romana (RO) / RON
Limba:
Moneda:
Ok
Categorii
Publica anunt Servicii Magazine Asociatii de vanatoare Poligoane de tir Cursuri arme

Mai mult pentru mai puțin! Cameră cu termoviziune Pulsar Axion XM30F


Mai mult pentru mai puțin! Cameră cu termoviziune Pulsar Axion XM30F - Narmao.ro

Când dispozitivele cu termoviziune Axion Key XM22 și XM30 au fost întrerupte din fabricație, Pulsar nu avea monocluri în segmentul de gamă medie. Dar în ianuarie 2022, compania a revenit la segmentul de preț moderat cu Axion XM30F. Acest model are caracteristici de produs cu cost ridicat, dar la nivelul de preț al Axion Key.

Caracteristici și control

În ceea ce privește greutatea și dimensiunile, Axion XM30F este similar cu un telemetru laser. Expresia „de buzunar” este potrivită pentru Axion XM30F ‒ dispozitivul se potrivește ușor în buzunarul unei jachete de vânătoare, al unei veste sau chiar al pantalonilor.

La fel ca modelele Pulsar mai scumpe, corpul dispozitivului este din aliaj pe bază de magneziu. Acest lucru îi conferă durabilitateă și rezistentă.

Greutatea operațională este de 250 de grame. Cu ușurință se poate agăța de cureaua pentru o perioadă lungă de timp, fără a provoca disconfort. Ca orice dispozitiv Pulsar, Axion XM30F este rezistent la apa si poate functiona dupa ce a fost scufundat complet in apa.

Butoanele de control sunt situate în partea superioară într-un rând de-a lungul liniei „lentilă-ocular”. Dispozitivul este simetric pe lungime, astfel încât este la fel de confortabil de utilizat atât cu mâna dreaptă, cât și cu mâna stângă. Există „lăcașuri” pe carcasă pentru atașarea unei curele de mână la dreapta sau la stânga.

Axion XM30F este alimentat de baterii Pulsar APS3 cu schimbare rapidă (3200 mAh). Noua platformă electronică a mărit timpul de funcționare al dispozitivului pe o baterie complet încărcată de 1.5 ori față de modelele Axion Key – crescând de la 4,5 la 7 ore. Una sau două baterii vor acoperi cu ușurință cerințele oricărei vânătoari. Axion se poate alimenta și de la un power bank extern de 5V, care reîncarcă bateria direct din dispozitiv în timp ce se alimentează.

Optică și electronică

Axion XM30F are un senzor French Lynred de 12 microni, cu o rezoluție de 320 x 240 pixeli. Acesta este peste standardul acestui segment.

Ecranul este caracteristica remarcabilă. Pentru a se potrivi vânătorii în Iarna, un dispozitiv de termoviziune trebuie să reziste la frig. Afișajul AMOLED cu contrast ridicat Axion XM30F poate fi folosit la temperaturi de până la -20°C. Face acest lucru menținând o calitate bună a imaginii și cu un timp de răspuns scurt. Tipic pentru dispozitivele de termoviziune din acest interval de preț, afișajele LCOS ale altor dispositive provoacă uneori probleme la temperaturi scăzute.

Obiectivul are o focalizare de 30 mm și o deschidere F/1.2. Puterea de mărire de pornire este de 3x și este de până la 12x la zoom digital maxim. Manualul produsului promite o detectie pentru o țintă de dimensiunea unui om, de pana la 1300 de metri.
În propria practică, pe un câmp familiar măsurat cu un telemetru, am reușit să detectez cu încredere căprior la distanțe de 850 până la 950 de metri. Este posibil să observați un animal mare cu suficientă calitate a imaginii deja la 400 de metri.

Firmware-ul este sufletul unui dispozitiv de termoviziune

Dispozitivele moderne nu sunt alcătuite doar din componente electronice, plastice și metalice, ele sunt și software. Firmware-ul de înaltă calitate dezvăluie toate capabilitățile hardware ale unui dispozitiv, în timp ce software-ul obișnuit poate reduce beneficiile chiar și ale celor mai avansate componente.

Primul lucru de remarcat despre software-ul lui Axion XM30F0 este optimizarea flexibilă a imaginii. Setările de imagine care dau cele mai bune rezultate vor varia în funcție de multe aspecte: condițiile de lumină, puritatea atmosferei, temperatura și umiditatea aerului, tipul obiectului țintă și locația de observare.

De exemplu, există un contrast de temperatură scăzut atunci când diferența de temperatură dintre obiecte este minimă. Acest lucru se întâmplă în timpul ploii, dimineața după o noapte rece, și este tipic pentru vânătoarea de noapte în climă moderată toamna și primăvara și, dimpotrivă, pe vreme caldă și umedă.

Pentru astfel de condiții, Axion XM30F are o nouă funcție ‒ creșterea sensibilității. Dispozitivul are trei niveluri: „normal” până la „ultraînalt”. Dacă contrastul de temperatură scade, atunci merită să creșteți sensibilitatea. Pentru o imagine mai fină, puteți activa funcția „smoothing filter” din meniu.

Toate aceste ajustări oferă vânătorului variabilitate în utilizarea dispozitivului în diferite condiții de vreme și temperatură. Ele sunt, de asemenea, instrumente pentru detectarea timpurie a animalului, pentru a determina statutul său de trofeu și pentru o bună urmărire a obiectelor de fundal. Cele mai utile setari pentru reglarea imaginii sunt ajustările fine de luminozitate și contrast, precum și gama largă de palete de culori.

Axion XM30F este echipat cu un video recorder încorporat. Dacă conectați dispozitivul prin WiFi la un smartphone cu aplicația Stream Vision 2 (aceasta este o aplicație complet nouă pentru dispozitivele de termoviziune Pulsar), vă puteți sincroniza cu stocarea gratuită în cloud și puteți încărca acolo fotografiile și videoclipurile atât pentru stocare, cât și pentru transfer. După conectarea Axion XM30F la un smartphone, smartphone-ul acționează ca un monitor extern și o telecomandă a funcțiilor dispozitivului.

Dar principalul lucru este că puteți actualiza firmware-ul dispozitivului de termoviziune prin aplicația Stream Vision 2. Actualizarea de la distanță înseamnă că dispozitivul cu termoviziune deja la îndemână primește noi funcții, performanță și viteză de operare crescute. Toate acestea sunt imediate. Nu este nevoie să trimiteți dispozitivul la fabrică sau la un centru de service.
Concluzie

Odată cu introducerea Axion XM30F, Pulsar și-a îmbunătățit oferta de dispositive la costuri mai mici. Cu afișajul AMOLED și optica îmbunătățită, timp de funcționare crescut, înregistrator încorporat și software îmbunătățit semnificativ cu actualizare software din aplicație, Axion XM30F este o îmbunătățire clară față de predecesorul său în această gamă de preț.

Aparatul este ușor, compact, ergonomic și ușor de utilizat. Axion XM30F confirmă că raportul dintre accesibilitate cu funcții avansate și performanță nu este un mit.

Există multă concurență în acest segment. În ultimul an, mai multe companii au intrat cu modele de la total nesatisfăcător până la mediu. Deci este posibil să cumperi ceva cu adevărat bun în segmentul mid-range?
După ce Axion XM30F intră pe piață, răspunsul meu este un „da” fără echivoc.