Bine ai venit,
Romana (RO) / RON
Limba:
Moneda:
Ok
Categorii
Publica anunt Servicii Magazine Asociatii de vanatoare Poligoane de tir Cursuri arme

Vânătoare de mistreți – ce trebuie să știi înainte să tragi


Vânătoare de mistreți – ce trebuie să știi înainte să tragi - narmao.ro

Porcii sălbatici au depășit, probabil, căprioarele ca fiind animalul de vânat cel mai frecvent urmărit de vânători. Însă cine își dorește să experimenteze adrenalina acestui sport, consolidată cu o partidă de vânătoare de succes, trebuie să ia în considerare câteva aspecte. Metoda și echipamentul de vânătoare, anatomia porcului mistreț, momentul vânării și cunoștințele despre obiceiurile animalului sunt esențiale pentru asigurarea unei experiențe satisfăcătoare. Însă în vreme ce multe aspecte sunt intuitive – de exemplu, dacă are de-a face cu zile călduroase, sunt șanse foarte mari ca mistrețul să fie găsit în apropierea unor surse de apă – înainte de-a merge la vânătoarea de mistreți, orice vânător trebuie să se asigure că știe și că respectă regulile esențiale stabilite de lege. Următoarele rânduri își propun să te pregătească cu toate informațiile necesare înainte de a practica vânătoarea de mistreți. Echipează-te cu adrenalină, simțuri ascuțite, arcuri și arbalete, iar noi venim cu informațiile legislative.

Vânătoare de mistreți – reguli esențiale stabilite de lege


Pentru a participa la vânătoarea de mistreți în România, la fel ca și în cazul vânătorii oricărei alte specii de animale, este necesar să deții documentația și autorizațiile necesare înfăptuirii acestei activități. Fără acestea, nu numai că nu te vei bucura de o experiență plăcută, ci vei suporta consecințele nerespectării legii, care variază de la amenzi la pedeapsa cu închisoarea.
Așadar, înainte de a participa la vânătoarea de mistreți, pe lângă entuziasm, asigură-te că ai parcurs toți pașii prevăzuți de legislația în domeniu, regulamentele asociațiilor județene a vânătorilor sportivi și ordinelor Ministerului Mediului.
Dacă nu deții încă permisul de vânătoare, este necesar să te înscrii la o Asociație a Vânătorilor, să urmezi o perioadă de practică de un an pe unul din fondurile de vânătoare deținute de asociația respectivă și să susții examenul. Perioada de practică se finalizează cu un examen care certifică aptitudinea solicitantului de a practica vânătoarea. În continuare, un vânător cu acte în regulă mai are nevoie doar de permisul de port-armă. Autorizația de procurare a armei de vânătoare se obține de la poliție. În funcție de stilul și configurația vânătorului, dar și de animalul vânat, se alege arma de vânătoare și muniția necesare. Pe lângă costurile pregătirii și echipamentului, nu uita să iei în considerare și tarifele pentru vânătoarea de mistreți. În funcție de specie, mărimea trofeului vânat – mărime care se calculează în funcţie de lungimea colţilor – poți scoate din buzunar între 250 și 750 de euro.

Acte necesare pentru permisul de vânătoare


Documentele necesare obținerii permisului de vânătoare includ o cerere tip; buletinul în original și copie; un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii care dovedește aptitudinea de a deţine si utiliza arme şi muniţii; un certificat de cazier judiciar; aviz psihologic eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii de un psiholog autorizat; certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, în original şi copie; 2 fotografii color cu dimensiunea 4×5 cm; dovada achitării taxelor pentru autorizare; carnetul de membru vânător, în original şi copie, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizaţie vânătorească legal constituită, afiliată la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
De asemenea, ia în considerare că formula în care dorești să participi la vânătoarea de mistreți presupune autorizații diferite. Astfel, autorizația poate fi individuală, în cazul în care participi singur sau colectivă, în cazul în care se dorește practicarea vânătorii în grup de minim două persoane (fără a se lua în considerare gonacii).
Ca și în cazul căprioarei, porcul mistreț este vânat cel mai eficient la prima și la ultima lumină, călătorește în grupuri mici și lasă în urmă o mulțime de semne. Ambele specii sunt sperioase, orientate spre acoperire, deși porcii sălbatici par a fi mai confortabili să se expună și în câmp deschis. Vânătoarea nu este pentru oricine și numai un vânător pasionat poate înțelege în profunzime aportul său în ceea ce privește domeniile social, cultural, economic, precum și efectele pozitive asupra mediului în anumite regiuni și condiții. Acestea fiind spuse, nu putem decât să-ți urăm un amical: ochește, trage și bucură-te de o experiență vânătorească de neuitat!